Cityskin


Sinds de 21e eeuw leeft voor het eerst in de geschiedenis de meerderheid van de wereldbevolking in een stad. Steden over de hele wereld zullen de komende jaren alleen nog maar groeien. In het jaar 2050 zal ongeveer driekwart van de wereldbevolking in steden wonen.

In de afgelopen 10 jaar heb ik regelmatig in steden in de Euregio en Noord-Frankrijk gefotografeerd. Mij viel op dat grote steden als Luik, Antwerpen of Lille steeds sneller veranderen van bebouwing, inrichting en sfeer. Ook de mens in deze urbane omgeving verandert. Oud of jong, hip of ouderwets, zwerver of student: dagelijks worden ze wakker en leggen zich ’s nachts ergens te ruste. De stad vormt hun sociale biotoop. De natuur weliswaar uitgebannen maar dezelfde wetmatigheid heerst: het recht van de sterkste of -zo je wil- de rijkste.

Met mijn camera kruip ik onder de huid van de stad. Op zoek naar het sociaal gedrag van de eenling of het kuddegedrag van de groep. Hoe gedraagt en leeft de mens in deze biotoop? Hoe eenzaam kun je je voelen in een dichtbevolkte stad? Welke sociale wetmatigheden omgeven of verstikken het individu?

Deze serie geeft geen antwoorden. Daarvoor zijn de vragen te groot en het organisme van een stad te complex. Mijn foto’s zijn hooguit een weergave van nieuwsgierigheid naar de relatie tussen de mens en zijn stad”.

Fotogegevens

Serie van 56 analog silver-gelatine prints
Formaat afdruk: 50 x 60 / formaat lijst: 50 x 60 cm.
Kostprijs: 380,- per stuk incl. lijst (zwart metaal)

In 2014 zijn alle foto’s tevens in boekvorm verschenen.